Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κόντρα στο άγχος: Επιτυχημένες ασκήσεις χαλάρωσης για τις εξετάσεις!



Εξετάσεις, πίεση, νευρικότητα, θυμός, φωνές, άγχος… Πόσο μας βοηθούν αλήθεια ορισμένες ασκήσεις χαλάρωσης, επιτυχημένες όσον αφορά στην αποβολή του περιττού άγχους! Ασκήσεις που επικεντρώνονται στην αυτοσυγκέντρωση, στις αναπνοές και στο σώμα…

Χρειάζονται όλοι οι μαθητές (και οι ενήλικες, γιατί όχι) διακοπή κάθε αρνητικής σκέψης που επιτείνει το άγχος, καθώς και διακοπή της ανεξέλεγκτης υπερδιέγερσης του σώματος από την επίδραση στρεσσογόνων καταστάσεων όπως οι εξετάσεις και η προετοιμασία τους. Ναι, μεγάλοι και παιδιά έχουμε ανάγκη από καλύτερη οξυγόνωση και επομένως σωματική χαλάρωση και ηρεμία.

Βλέπετε, το άγχος δεν δρα ανεξέλεγκτα πάνω στο σώμα μας. Οι ίδιοι ρυθμίζουμε (ανεβάζουμε – κατεβάζουμε) τα ποσοστά έντασης του σώματος και αποκτούμε την πολύτιμη εμπειρία του αυτοελέγχου και της ευθύνης μας σε σχέση με το σώμα και την διάθεση μας.
Δοκιμάστε λοιπόν τις ασκήσεις χαλάρωσης που σάς προτείνουμε και που είναι κατάλληλες για παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους. Είναι ιδανικές για περιόδους εξετάσεων, αλλά και για την καθημερινή ζωή, γιατί μειώνουν σημαντικά το στρες, λιγοστεύουν τις βίαιες αντιδράσεις των παιδιών και την νευρικότητά τους και βελτιώνουν την απόδοση στα μαθήματά τους. 
Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαλέξτε έναν ήσυχο και με χαμηλό φωτισμό χώρο όπου δεν θα σας ενοχλήσουν. Καθίστε αναπαυτικά ή ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια. Πάρτε δύο βαθιές αργές αναπνοές. Σφίξτε όλο το σώμα ξεκινώντας από τα πόδια και καταλήγοντας στο πρόσωπο. Σφίξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε, κάντε ακόμη και γκριμάτσες σφίγγοντας το πρόσωπο και μείνετε για λίγο έτσι και αισθανθείτε την ένταση στο σώμα σας.
Τώρα χαλαρώστε. Αφεθείτε στο κάθισμα σας πάρτε δύο βαθιές και αργές αναπνοές και χαλαρώστε.
Τώρα ξανασφίξτε το σώμα με την μισή όμως ένταση. Μείνε για λίγο έτσι και αισθανθείτε πως νιώθει το σώμα σας. Σκεφθείτε πόσο συχνά το νιώθετε αυτό στην καθημερινότητα σας. Χαλαρώστε. Αφήστε την ένταση να φύγει και χαλαρώστε κάθε σημείο του σώματος σας. Αν νιώθετε την ανάγκη, τεντωθείτε ή κουνήστε τα άκρα, τους ώμους και το κεφάλι. 
Πάρτε δύο βαθιές αργές αναπνοές και μείνετε για λίγο έτσι. 
Τώρα ξανασφίξτε για τελευταία φορά αλλά με την όσο το δυνατόν πιο ελάχιστη ένταση. Σφίξτε όλο το σώμα, το πρόσωπο όσο το δυνατόν λιγότερο. Νιώστε πως είναι αυτή η ένταση στο σώμα σας. Μείνετε για λίγο έτσι και μετά αφεθείτε. Αφήστε την βαρύτητα να κάνει την δουλειά της και χαλαρώστε.
Πάρτε δύο βαθιές και αργές αναπνοές και μείνετε για λίγο έτσι.
 Νιώστε το σώμα σας χαλαρό και ήρεμο. Προετοιμαστείτε να ανοίξετε σιγά σιγά τα μάτια σας και να ξαναγυρίσετε στην καθημερινότητα σας. 
[Μείνετε συγκεντρωμένοι στην σειρά της άσκησης και αν μπερδεύεστε τις πρώτες φορές, δεν πειράζει ξαναπροσπαθήστε από εκεί που μείνατε. Χρειάζεται επανάληψη και εξάσκηση για να μπορεί κάποιος να την εκτελέσει με άνεση. Εξασκηθείτε σε στιγμές μικρής έντασης για να μπορείτε μετά να την χρησιμοποιείτε και σε στιγμές μεγάλης έντασης.]
Αν προτιμάτε να ακούτε μια φωνή να σας οδηγεί, επιλέξτε εδώ κάποια ή κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις και βιώστε την ανακουφιστική εμπειρία του αυτοελέγχου και της αυτορρύθμισης της σωματικής σας έντασης (κλικ στον κόκκινο κύκλο):
Πηγές: Οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι από τα βιβλία «205 Βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων» (Ζάννα Αρχοντάκη-Δάφνη Φιλίππου) & «Σχολείο και Εξετάσεις σε πρώτο πλάνο» (Χριστίνα Ρασιδάκη-Σμαρούλα Παντελή)




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου