Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - έναρξη λειτουργίας ενός νέου Κέντρου Ημέρας που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους


 Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για την έναρξη λειτουργίας ενός νέου Κέντρου Ημέρας που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Πρόκειται για μία κοινοτική δομή που παρέχει εξατομικευμένες κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παιδιά ή έφηβους εμπλεκόμενους σε περιστατικά εκφοβισμού.  

Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί μια δομή του Σωματείου-Εθελοντικού Οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Το Κέντρο λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Πρόκειται για μία δομή με προοπτική διάρκειας, η οποία στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένης θεραπείας και αποκατάστασης σε παιδιά και εφήβους με τεκμηριωμένο ιστορικό κακοποίησης ή/και παραμέλησης.

Το Χαμόγελο του Παιδιού ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στον τομέα της παιδικής προστασίας με πολλές και διαφορετικές δράσεις οι οποίες συνεχώς επεκτείνονται. Το ενδιαφέρον για το φαινόμενο της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών αναδύθηκε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και άλλαξε τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτό. Έχει αποδειχτεί ότι η φροντίδα από ειδικούς ψυχικής υγείας μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη σε κακοποιημένα παιδιά που αισθάνονται απομονωμένα, μόνα ή στιγματισμένα ή σε παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς κοινωνικές δεξιότητες λόγω πρώιμης εγκατάλειψης ή απομόνωσης. Επίσης, η παροχή κατάλληλων και εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής μέριμνας σε παιδιά με ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης, τα οποία είτε άμεσα είτε σε απώτερο χρόνο από την θυματοποίησή τους εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις ή διαταραχές συμπεριφοράς είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξομάλυνση της πορείας ανάπτυξής τους και την ευρύτερη ψυχοκοινωνική ευεξία τους. Το Χαμόγελο του Παιδιού με την πρωτοβουλία δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας επεκτείνει τις δράσεις του προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στήριξης των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Το Κέντρο Ημέρας απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών οι οποίοι διαβιούν είτε σε δομές φιλοξενίας είτε στην κοινότητα και αναφέρουν τεκμηριωμένο ιστορικό βίας οποιασδήποτε μορφής. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και αφορούν στους ακόλουθους τομείς:
•    Έγκαιρη παρέμβαση-αξιολόγηση-συμβουλευτική υποστήριξη.
•    Διάγνωση και θεραπεία όλου του φάσματος των παιδοψυχιατρικών προβλημάτων.
•    Σε παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές η όλη προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την σφαιρική αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων παράλληλων αναγκών τους συμπεριλαμβανομένων της διάγνωσης και θεραπείας ειδικών μαθησιακών αναγκών και της παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.
•    Συμβουλευτική σε γονείς, φροντιστές και λοιπά πρόσωπα αναφοράς.
•    Παρακολούθηση-καταγραφή-στατιστική επεξεργασία των αναγκών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απορρέουν από τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης.
•    Δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την πρόληψη κάθε μορφής φαινομένων παιδικής κακοποίησης.

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας στελεχώνεται από Ψυχίατρο - Επιστημονικό Υπεύθυνο, 3 Παιδοψυχίατρους, 3 Ψυχολόγους Ειδική Παιδαγωγό, Λογοθεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργό, Εργοθεραπευτή και 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους. Η διεπιστημονική αυτή θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ημέρας αναλαμβάνει την σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των πολύπλοκων διαταραχών που τα παιδιά – θύματα αντιμετωπίζουν.

Τα αναφερόμενα συμπτώματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στην ανάγκη χρήσης των κλινικών υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας μπορεί να αφορούν σε όλο το εύρος της παιδοψυχιατρικής ψυχοπαθολογίας. Προϋπόθεση για τη λήψη της παραπομπής είναι η ύπαρξη τεκμηριωμένου ιστορικού κακοποίησης ή παραμέλησης, το οποίο μπορεί να είναι πρόσφατο γεγονός ή να έχει συμβεί στο παρελθόν. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχονται στο Κέντρο Ημέρας περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες για μια σφαιρική αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων των παιδιών – θυμάτων ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους κατόπιν ειδικής αξιολόγησης. Σε παιδιά - θύματα με μέτρια και βαριά Νοητική Υστέρηση, με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή με χαμηλό επίπεδο λειτουργικότητας και σημαντική δυσκολία στην επικοινωνία και με σημαντικά αισθητηριακά ελλείμματα (κωφάλαλα, τυφλά παιδιά) ή άλλες ανάλογες καταστάσεις κλινικού ενδιαφέροντος που απαιτούν ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα η δυνατότητα συνδρομής από πλευράς του Κέντρου Ημέρας θα σταθμίζεται ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού και την ανάγκη ενδεχομένως παραπομπής σε πλέον εξειδικευμένο στα προαναφερθέντα προβλήματα θεραπευτικό κέντρο. Σε περιπτώσεις συστηματικής χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη συνεργασία με εξειδικευμένο πλαίσιο απεξάρτησης. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε παιδί – θύμα έτσι ώστε να βρεθεί η πλέον κατάλληλη και πλέον αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων με γνώμονα το συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το αίτημα προς το Κέντρο Ημέρας μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε (απευθείας από το γονέα ή και από τον υπεύθυνο ή άλλο πρόσωπο αναφοράς του εκάστοτε φορέα) με τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 7717773, όπου λαμβάνονται οι αρχικές πληροφορίες (δημογραφικά στοιχεία και βασικό αίτημα – συμπτώματα στον παρόντα χρόνο). Στη συνέχεια, γίνεται επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο και ορίζεται προγραμματισμένο ραντεβού για αξιολόγηση του ανήλικου από την διεπιστημονική ομάδα και περαιτέρω θεραπευτική του συνδρομή.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, για την αξιολόγηση και τη θεραπεία παιδιών και εφήβων στο Κέντρο Ημέρας απαραίτητη είναι η έγγραφη συγκατάθεση του ενήλικα που φέρει την επιμέλειά του καθώς και η προσκόμιση παραπεμπτικού σημειώματος από μονάδες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, υπηρεσίες υγείας ασφαλιστικών φορέων, κοινωνικές υπηρεσίες οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιώτες ιατρούς, το οποίο να παραπέμπει συγκεκριμένα προς τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Ημέρας (διευκρινιστική εγκύκλιος: A4β/Γ.Π./οικ.6595). Για περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας.



                               
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου