Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η μάχη της Κλείσοβας - Η λησμονημένη εποποιϊα




25 Μαρτίου 1826. «Μάχη ἐν Κλεισόβῃ νησιδίῳ τοῦ Μεσολογγίου. Μεγάλη νίκη Ἑλλήνων. Ἐν ταύτῃ ἐφονεύθη ὁ Χουσεῒν μπέης καὶ ἐπληγώθη ὁ Κιουταχῆς. Ἀρχηγὸς ἐνταῦθα ἦτο τῶν μὲν Ἑλλήνων ὁ Κῖτσος Τζαβέλλας, τῶν δὲ τούρκων ὁ Μεχμὲτ Ῥεσὶτ πασᾶς».

Οι τούρκοι υπέστησαν πανωλεθρίαν και απεχώρησαν αφήσαντες άνω των 1.000 νεκρών καθώς και τον αρχηγόν των επιτιθεμένων Χουσεῒμπεη.
«Εσήκωσεν η φρουρά λοιπόν γύρωθεν της Εκκλησίας οχύρωμα, έως 5 πόδας το πλάτος και έως 6 το ύψος. Ο τάφρος γύρωθεν έμεινε τόσον ανοικτός όσον χώμα έλειψεν. Εστάλησαν και 2 πυροβόλα των 18 λίτρων και 2 μικρά των 6 και τα μεν δύο έστησαν (βλέποντα) κατά τα νησίδια, το δε κατά το Μεσολλόγι. 
Καθήκοντα φρουράρχου της Κλεισόβας εκτελούσε ο υποσωματάρχης Παναγιώτης Σωτηρόπουλος από τη σημερινή Άνω Χώρα Κραβάρων της Ναυπακτίας. Ο Σωτηρόπουλος εφάρμοσε πρώτος στο Μεσολόγγι την μέθοδο των λαγουμιών που κατασκεύαζαν οι πολιορκημένοι κάτω από τους εχθρικούς προμαχώνες και στην συνέχεια τους ανατίναζαν με τους υπερασπιστές τους. 
Την εκπόρθηση του ελληνικού οχυρού ανέλαβε ο Κιουταχής διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό περίπου 3000 άνδρες έναντι 131 Ελλήνων.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου