Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

28 Mαρτίου - Σαν σήμερα ......

1690
Πεθαίνει ο ζωγράφος της Αναγέννησης και ο σημαντικότερος Κρητικός αγιογράφος του δεύτερου μισού του 17ου αιώνα, Εμμανουήλ Τζάνες. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στα 1610.

1821
  • «Ὁ Δῆμος Σκαλτσᾶς ὕψωσε τὴν σημαίαν τῆς Ἐπαναστάσεως εἰς τὸ Λιδωρίκιον, πρωτεύουσαν τοῦ Δήμου Αἰγιτίου τῆς Ἐπαρχίας Δωρίδος». Ο καπετάνιος Λιδωρικίου και Μαλανδρίνου, Δήμος Σκαλτσάς (Σκαλτσοδήμος), κηρύσσει την επανάσταση. Ο Σκαλτσοδήμος, με τον Αναγνώστη Λιδωρίκη και τα παλληκάρια του, πήγαν στο κτήμα του Λιδωρίκη, όπου υπήρχε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής· εκεί ο Παπαγιώργης Πολίτης απ’ την Σεργούλα, ξημερώνοντας η 29 Μαρτίου νύχτα έκανε λειτουργία, κοινώνησε τα παλληκάρια και ευλόγησε τη σημαία και τα όπλα. Τα παλληκάρια ορκίστηκαν στη σημαία του σταυρού «Ελευθερία ή Θάνατο».
  • Ο Αντώνιος Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην νήσο Ύδρα. Την νύκτα της 28ης, ο λαός της Ύδρας θα κυριεύσει τα ναυλοχούντα πλοία.
  • Γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας στην Καλαμάτα, υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

1822
Δύναμη από 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθεται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον πενταπλασίων τούρκων, τους οποίους κατανικά και καταδιώκει.

1833 
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των συνόρων της Ελλάδος, η πόλη της Λαμίας παραδίδεται από τους Τούρκους εις την Ελλάδα.

1930
Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται σε Ιστανμπούλ.

Κωνσταντινούπολη ήταν η επίσημη ονομασία μέχρι το 1923, ενώ σταδιακά έλαβε το εκτουρκισμένο Ιστανμπούλ (εις την Πόλιν) το οποίο κατοχυρώθηκε σαν σήμερα.
Στα 196 μ.Χ για σύντομο χρονικό διάστημα, έλαβε επίσης την ονομασία Augusta Antonina από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, προς τιμή του γιου του Αντωνίου.
Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Νέα Ρώμη, αλλά δεν κράτησε καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της. Κάτι αντίστοιχο συνέβη από τους τούρκους εθνικιστές με την Άνκαρα (Άγκυρα).

1964
Συνεχίζεται το κύμα απελάσεων εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από την τουρκία, εκμεταλλευόμενη το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Κύπρο.

Πάνω από 10.000 Έλληνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Πόλη, χαρακτηρισμένοι ως «επικίνδυνοι». Με μυστικά διατάγματα, τα σπίτια και οι περιουσίες των υπό διωγμό Ελλήνων, δημεύοντο από το τουρκικό δημόσιο, ενώ για ξεκάθαρα λόγους σκοπιμότητος, χαρακτηρίστηκαν ως περιουσίες, που οι νόμιμοι κάτοχοι, τις εγκατέλειψαν… με αποτέλεσμα τα σπίτια αυτά να περιέλθουν στο τουρκικό δημόσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου