Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

30 Μαρτίου - Σαν σήμερα....

1821
Η Ύδρα εισέρχεται επισήμως εις τον Αγώνα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως. Ήδη η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολοκλήρου σχεδόν του ναυτικού αγώνος.
1822
Eugène Delacroix - Le Massacre de Scio.jpgΤουρκικός στόλος εκ 34 πλοίων υπό τον Καπουδάν πασσά Καραλή, καταπλέει στην Χίο, πυρπολεί την πόλιν και προβαίνει σε ανήκουστες σφαγές και λεηλασίες, οι οποίες παρετάθησαν επί δεκαπενθήμερο και επεξετάθησαν και στο εσωτερικό της νήσου.
Η ευδαίμων έως τότε Χίος, μετεβλήθη σε φρικώδη ερείπια. 30.000 εκ των κατοίκων της εσφάγησαν, 47.000 εξηνδραποδίσθησαν και χιλιάδες νεαρών γυναικών και κορασίδων μετεφέρθησαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.
Οι τούρκοι απηγχόνισαν εξ άλλου, στην κεντρική πλατείαν του Βουνακίου, τον μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, και όλους τους προκρίτους, αφού τους υπέβαλαν σε ανατριχιαστικά μαρτύρια.
Οι σφαγές της Χίου προκάλεσαν παγκόσμιο αποτροπιασμό, ενίσχυσαν δε τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη. Περίφημο κατέστη το ποίημα «Το Ελληνόπουλο», το οποίο έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ (1828) [μεταφράσθηκε από τον Κ.Παλαμά] και το οποίο αναφέρεται στις σφαγές της Χίου.
1823
Η Β΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος της Κυνουρίας αρχίζει τις εργασίες της.

«Β΄ Ἐθνικὴ Συνέλευσις. Ἐν τῇ συνόδῳ ταύτῃ τῶν ἀντιπροσώπων τοῦ Ἔθνους ἐν Ἄστρει πρωτευούσῃ τοῦ Δήμου Θυρέας τῆς Ἐπαρχίας Κυνουρίας, ἐξελέγη Πρόεδρος ὁ Π. Μαυρομιχάλης, ἀντιπρόεδρος ὁ Βρεσθένης Θεοδώρητος, ἀρχιγραμματεύς ὁ Θ. Νέγρης καὶ φρούραρχος ὁ Γιατράκος». 

1992
Πεθαίνει ο καθηγητής αρχαιολόγος, Μανώλης Ανδρόνικος.
Γεννήθηκε στην Προύσα το 1919 και σε ηλικία δύο ετών βρέθηκε με τους γονείς του στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο «Trinity» της Οξφόρδης.
Το1949, διορίστηκε επιμελητής αρχαιοτήτων και συνέχισε τις ανασκαφές στην Βεργίνα από το 1951, φέρνοντας στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα με το σημαντικότερο μετά από 25 χρόνια, την ανακάλυψη του πρώτου ασύλητου μακεδονικού τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε για πρώτη φορά παγκόσμια γνωστό το όνομα «Μακεδονία», καθώς μέχρι τότε η ελληνική αρχαιότητα, ήταν κυρίως γνωστή για τον Αθηναϊκό, τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου