Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι νικητές των Ολυμπιάδων Ρομποτικής

Στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι νικητές των Ολυμπιάδων Ρομποτικής
Δεκαοκτώ παιδιά διακρίθηκαν είτε με εύφημο μνεία, ή με ένα από τα τρία μετάλλια σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής το 2015. Στη φωτογραφία την Ελλάδα τιμούν ο Αλέξανδρος Πανταζίδης, ο Χάρης Παπαδάκης και ο Βασίλης Κόκκινος με τον καθηγητή τους κ.Θανάση Μπαλαφούτη κατά τη βράβευσή τους στο Κατάρ στη διεθνή Ολυμπιάδα που έγινε 6-8 Νοεμβρίου 2015.  



Τα παιδιά που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική, ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο καθώς και εκείνα που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ'υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

Αυτά προβλέπονται στην τροπολογία 359/6 26.4.2016 του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 6 Μαΐου 2016.

Όπως ισχύει ήδη, οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) εγγράφονται καθ'υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες, περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του Λυκείου. 

Κρίθηκε σκόπιμο και ψηφίστηκε, «ύστερα από σχετικές εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων να προστεθεί στις ανωτέρω Ολυμπιάδες και η Ρομποτική, η οποία αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής και κατά συνέπεια λογίζεται ως κλάδος της Πληροφορικής»

Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου. Η ρύθμιση αυτή ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος2016-2017 και αφορά κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου του σχολικού έτους 2015-2016 κι εφεξής καθώς και τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2014-2015.

Οκτώ χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής


Η Ελλάδα λαμβάνει μέρος ανελλιπώς στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009. Ο εθνικός διαγωνισμός διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία WRO Hellas, χωρίς κόστος συμμετοχής (το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού καλύπτεται από χορηγίες). Επίσημος προμηθευτής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO είναι η Διερευνητική Μάθηση Α.Ε. αποκλειστικός συνεργάτης της LEGO Education.

Η WRO Hellas ως μέλος του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρομποτικής (World Robot Olympiad, www.wroboto.org) είναι ο επίσημος φορέας της διοργάνωσης στην Ελλάδα, ένας διαγωνισμός που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και επιστημονικών ενώσεων της χώρας μας.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο WRO Hellas χαιρέτισε την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας σημειώνοντας πως «μετά από οκτώ έτη αδιάλειπτης συμμετοχής στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η Πολιτεία αναγνωρίζει την εργασία των μαθητών με τη βράβευση τους σε παγκόσμιο επίπεδο και τους επιβραβεύει με την εγγραφή τους σε ΑΕΙ συναφή με τη Ρομποτική».


  • Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα που έγινε το Νοέμβριο του 2015 στο Κατάρ πήρε το αργυρό μετάλλιο η ομάδα του κυρίου Θανάση Μπαλαφούτηαπό το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, στην κατηγορία Ποδόσφαιρο. Στην νικήτρια ομάδα ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχαν οι μαθητές τότε της Γ΄ Λυκείου, Αλέξανδρος Πανταζίδης, Χάρης Παπαδάκης και  Βασίλης Κόκκινος.

  • «Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες μαθητές, ιδιαίτερα αυτοί του λυκείου, εγκλωβισμένοι καθώς είναι στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να αναζητήσουν άλλες πηγές γνώσης πέρα από αυτές που βασανιστικά τους επιτάσσει η διδακτέα ύλη. Θέλει πραγματικά τόλμη και ωριμότητα να αποφασίσει κανείς να στρέψει αλλού την προσοχή του και να ασχοληθεί με πράγματα που αγαπά.
    Τέτοια παιδιά είναι ο Βασίλης, ο Αλέξανδρος και ο Χάρης, και είναι τιμή μου που τους έχω μαθητές. Κάθε Κυριακή ανέβαιναν στο σχολείο και επί 2 ώρες πειραματίζονταν με μηχανικές κατασκευές και αλγορίθμους προκειμένου να καταλήξουν στη μορφή και τη λογική που θα έχουν τα ρομπότ ποδοσφαιριστές. Η δουλειά συνεχιζόταν και στο σπίτι. Υπήρξαν ημέρες που αφιέρωναν 4-6 ώρες για να δαμάσουν το Robuero (επιθετικός) και το Robuerto (τερματοφύλακας). Πολύ συχνά τα βράδια μέσω skype γίνονταν συζητήσεις και παίρνονταν αποφάσεις για τις νέες δοκιμές-βελτιώσεις. Το καλοκαίρι, κάθε Πέμπτη, το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης δεν ήταν ανοικτό μόνο για την καλοκαιρινή εφημερία, υποδεχόταν επίσης στο εργαστήριο πληροφορικής και την ομάδα ρομποτικής. Λίγες ημέρες πριν φύγουμε για την ολυμπιάδα, τα φώτα του σχολείου έμεναν ανοικτά μέχρι τις 2 το βράδυ.

    Την τιτάνια προσπάθεια των παιδιών λίγοι την γνώριζαν και θα έμενε στην αφάνεια αν δεν ερχόταν το ολυμπιακό μετάλλιο. Ο λόγος που την αναδεικνύουμε εδώ, δεν είναι για το χειροκρότημά σας, αλλά για να αποτελέσει δίδαγμα προς τα νέα παιδιά. Οι επιτυχίες στη ζωή συνήθως έρχονται ύστερα από πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες και σπανίως αποτελούν προϊόν τύχης. Μερικές φορές η ζωή ανταμείβει γενναία όσους ρισκάρουν για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.»
  • Διαβάστε περισσότερα για το Πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στην Ρομποτική από τους RoboSpecialists
  • Μετά τη νίκη, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης απέστειλε επιστολή στους Ολυμπιονικές WRO του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης. Στην επιστολή ο Υπουργός είχε δεσμευτεί (και τελικά έπραξε) ότι «Η πολιτεία θα εξετάσει σοβαρά την επέκταση του δικαιώματος που έχει κατοχυρώσει για τους μαθητές-νικητές άλλων επιστημονικών Ολυμπιάδων και για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής».
  • Ο WRO Hellas είχε προτείνει, μέσω της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, στην Πολιτεία να συμπεριληφθεί στο άρθρο η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μαζί και με τις άλλες μαθητικές Ολυμπιάδες και είχε ζητήσει να επιβραβεύονται οι μαθητές  που καταλαμβάνουν θέσεις από την 1η έως και την 6η στα πρότυπα των Ολυμπιακών αγώνων στα σπορ. Στην τροπολογία, η εισαγωγή στα ΑΕΙ αφορά στην 1η, 2η και 3η θέση.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου 2015,  στα γραφεία του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, είχε διοργανωθεί εκδήλωση προς τιμήν 18 μαθητών, που κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία, στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες 2015 και των συνοδών καθηγητών τους που συμμετείχαν στην κάθε αποστολή. Τότε,  ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη, είχε ανακοινώσει ότι το Ίδρυμα αναλαμβάνει και για το 2016 τη χρηματοδότηση της συμμετοχής ελληνικών μαθητικών ομάδων στις επιστημονικές, διεθνείς ή βαλκανικές, Ολυμπιάδες.

Προετοιμασία για τον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO

Η WRO Hellas καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν στο φετινό 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αφετηρία του διαγωνισμού αποτελούν οι Περιφέρειες όπου διεξάγονται οι προκριματικοί. Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται στον Τελικό, ο οποίος θα γίνει στις 2 Ιουλίου 2016 στη Σχολή Μωραΐτη. Τερματικός σταθμός του διαγωνισμού του 2016 είναι η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φιλοξενεί η Ινδία και συγκριμένα το Νέο Δελχί, από της 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου