Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί να διαλέξει επάγγελμα


Είναι πολύ σημαντικό να κάνει κανείς αυτό που του αρέσει επαγγελματικά δεδομένου ότι η δουλειά καλύπτει για τους περισσότερους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Επίσης, όταν κάνεις αυτό που στο οποίο είσαι καλός/ή και σου αρέσει αποδίδεις περισσότερο.
Σκέψου καλά αν σ’ αρέσει κάποια από τις δυνατότητες που δίνονται από τις σπουδές που σου προτείνουν οι γονείς σου, γιατί οι βασικές σπουδές ως βάση πολύ συχνά απέχουν πολύ από το τι κάνουμε στη συνέχεια, και η ύλη των  ακόμα περισσότερο!
Ειδικά η ύλη και το σύστημα των πανελληνίων απέχει πολύ από το περιεχόμενο και το νόημα που μπορείς να βρεις σε μια δουλειά αργότερα.
Σκέψου το λοιπόν ως ένα ενδιάμεσο στόχο για σε μια πορεία ζωής. Ένα δύσκολο και κοπιαστικό στάδιο αλλά πάντως ένα μεταβατικό στάδιο. Άκου την ουσία αυτού που κάνουν οι γονείς σου μήπως και βρεις κάτι που να αρέσει σε σένα σαν στόχο για το μέλλον σου. Αν όμως δεν βρεις ή αν υπάρχει κάτι που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον νιώθεις ότι σου αρέσει και σε εμπνέει δε μπορεί κανείς να σε σταματήσει στο να το επιδιώξεις αν εσύ το θέλεις.
Πες στους γονείς σου πως, αν έχεις πάρει από εκείνους τις ικανότητες που τους οδήγησαν στο να πετύχουν αυτά που θέλουν να συνεχίσεις, θα μπορέσεις κι εσύ να χτίσεις πάνω σ’ αυτά που σ’ ενδιαφέρουν! Πες τους ότι χρειάζεσαι να σου έχουν εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις και ότι δεν είναι ωραίο να ξεκινάει κανείς με την έλλειψη επιλογών του τύπου «δε θα βρεις δουλειά».
Αν πάλι δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε, μια λύση θα ήταν να ζητήσεις να πάτε σε κάποιον σύμβουλο.
Αυτή τη στιγμή πάντως που έχεις κάνει τόση προετοιμασία και προσπάθεια και υποθέτω ότι δίνεις εξετάσεις, βάλε τα δυνατά σου για χάρη του κόπου που έκανες.
Και να ξέρεις ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, η γνώση μεταφέρεται και χρησιμεύει σε φάσεις και με τρόπους που τώρα που είσαι στην αρχή της ζωής σου δε φαντάζεσαι και μαθαίνουμε και από τις επιτυχίες αλλά και από τις αποτυχίες και από τις λοξοδρομήσεις.
Καλή επιτυχία και καλή τύχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου