Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

15η Οκτωβρίου είναι η Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει πως τίποτε δεν είναι δεδομένο, ούτε καν οι αισθήσεις μας. 
Η 15η Οκτώβρη έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. 
Η ιστορία μάς πάει πίσω, λίγο μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου, στις ΗΠΑ, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά την διάρκεια του Πολέμου. Το κίνημα ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων. 

285 εκατομμύρια είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση

Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπολογίζεται ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα, σοβαρότερη αιτία τύφλωσης θεωρείται ο διαβήτης, και η αναλογία των τυφλών είναι 23 ανά 100000 κατοίκους.
Η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών επικεντρώνει τη φετινή ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, στα αθόρυβα οχήματα
Η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών επικεντρώνει τη φετινή ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, στα αθόρυβα οχήματα.
Για τη φετινή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα των "αθόρυβων αυτοκινήτων" και των κινδύνων που κρύβουν για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση. "Στηρίζουμε την ανάπτυξη νέων, πιο καθαρών τεχνολογιών", γράφει η Ένωση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι "οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και μεγάλοι για τα άτομα με προβλήματα όρασης".
"Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να σχεδιάζονται έχοντας κατά νου και τις ανάγκες των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση", διακηρύττει η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών, και καλεί όλες τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι, να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων αυτών πιο εύκολη και όχι να τους δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο, παρκάροντας στα πεζοδρόμια ή στις ράμπες ΑμΕΑ.
Με τις πράξεις μας δείχνουμε πόσο ΑΝΘΡΩΠΟΙ είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου